گروه پژوهشی مطالعات محیطی دریاچه زریبار در دی ماه سال 1398 با تأیید هیأت امناء دانشگاه، به گروههای پژوهشکده کردستانشناسی اضافه گردید و در شهریور ماه 1402 موافقت قطعی را دریافت نمود. گروه مطالعات محیطی دریاچه زریبار با هدف معرفی، حفاظت و حراست، ارتقاء کیفیت محیط زیست و بهرهبرداری پایدار از ذخایر زیستی و سایر ظرفیتهای طبیعی از جمله دریاچه زریبار و نیز هدفمند نمودن مطالعات و پژوهشهای میدانی در خصوص این محیطهای طبیعی تأسیس شده است. این گروه پژوهشی با ایجاد شبکه¬ای از نخبگان و متخصصین زمینههای مطالعاتی محیطی، ضمن فراهمآوری امکان تبادل اطلاعات و تجربه بین سه بخش دانشگاه، اجرا و بدنه جامعه، به دنبال ایجاد یک پایگاه اطلاعاتی منسجم و مبتنی بر پژوهشهای اصیل، به منظور حفاظت و توسعه پایداری زیستگاههای طبیعی به ویژه دریاچه زریبار است.
این گروه پژوهشی در حال حاضر دارای 5 کارگروه پژوهشی با عناوین کار گروه آب و خاک، کارگروه زیستشناسی حفاظت و تنوعزیستی گیاهی، کارگروه زیستشناسی حفاظت و تنوعزیستی جانوری، کارگروه پایش تغییرات محیطی و کارگروه مطالعات اجتماعی - اقتصادی است که در حال حاضر بیشتر اعضای اصلی آن را اعضای هیأت علمی دانشکده منابعطبیعی دانشگاه کردستان با مرتبههای علمی استاد (1 عضو)، دانشیار (7 عضو) و استادیار (12 عضو) و 12 عضو از مراکز تحقیقاتی و سایر دانشگاه¬های کشور تشکیل میدهند.
این گروه پژوهشی در نظر دارد در آینده با افزایش تعداد کارگروهها و جذب متخصصین و نخبگان جامعه به عنوان یک پژوهشکده مستقل در دل پژوهشگاه کردستانشناسی به حیات علمی خود ادامه دهد. گروه پژوهشی مطالعات محیطی دریاچه زریبار از طریق برگزاری کارگاههای آموزشی، کنفرانس¬های منطقه¬ای و ملی، بررسی و تصویب طرحهای مطالعاتی کاربردی، برگزاری سخنرانیهای علمی (وبینار)، تشکیل شبکه فعالین و صاحب¬نظران محیط زیست استان کردستان برای عمل به رسالت علمی و اجتماعی خود تلاش می¬نماید.
اعضای فعلی این گروه در دوره حدودا سه ساله فعالیت خود، موفق به چاپ بیش از 100 مقاله JCR و علمی – پژوهشی و دو کتاب با آدرس دوم پژوهشکده کردستانشناسی شده است. همچنین بیش از 20 طرح برون سازمانی و 9 طرح درون سازمانی با اعتباری بالغ بر 75 میلیارد ریال از دیگر فعالیت¬های بارز این گروه پژوهشی بوده است.
ضرورت تشكيل متناسب با نياز كشور، منطقه و دنيا
- اهمیت دریاچه زریبار و مطالعات محیطی برای تولید داده های پایه برای برنامه های اجرایی توسعه ای
- تقویت جایگاه دانشگاه کردستان به عنوان دانشگاه جامع در استان و منطقه
- ایجاد زمینه برای بهره گیری بهینه از توانایی های تخصصی اعضای هیأت علمی دانشگاه و سایر محققین
- ايجاد زمينه لازم براي جذب اعتبارات تحقيقاتي استاني، کشوري و بينالمللي
- توسعه همکاری های آموزشی، علمی و فرهنگی بین المللی با کشور همسایه (عراق) و اقلیم کردستان
- توسعه فضای فیزیکی آموزشی و تحقیقاتی دانشگاه در منطقه آزاد تجاری مریوان (در آینده نزدیک)