نخستین هم اندیشی اعضای گروههای پژوهشی پژوهشکده کُردستان شناسی دانشگاه کُردستان، باحضور ریاست دانشگاه کُردستان، معاونت پژوهشی دانشگاه، اعضاء و پژوهشگران پژوهشکده کُردستانشناسی، در روز چهارشنبه، در تاریخ 15 اردیبهشت سال 1400، در ساعت 11:00 و در سامانه LMS دانشگاه کُردستان برگزار شد.
جلسه با ارائه و سخنان دکتر فاتح حبیبی، معاونت پژوهشکده کُردستان شناسی آغاز گردید؛ دکتر حبیبی ضمن خیرمقدم به اعضاء و پژوهشگران پژوهشکده، برگزاری نخستین جلسه هم اندیشی اعضاء فرهیخته کُردستانشناسی را در پیشبرد اهداف پژوهشکده کُردستان شناسی مهم ارزیابی نمود و ابراز امیدواری کرد که بتوان در آینده نیز، از نظرات و پیشنهادات اعضاء پژوهشکده به نحو احسن استفاده نمود و پژوهشکده را به تعالی و جایگاه اصلی خود رساند.
کارایی و اثربخشی پژوهشکده کُردستانشناسی در دانشگاه کُردستان، در گرو تحکیم و تثبیت جایگاه نهادی پژوهشکده در ساختار دانشگاه است.
در ادامه، دکتر امید قادرزاده، ریاست پژوهشکده کُردستان شناسی، ضمن عرض خیرمقدم به حضار و مهمانان بابت مشارکت در هماندیشی به الزامات کارانمودن هرچه بیشتر پژوهشکده کُردستانشناسی پرداختند و در این خصوص عنوان نمود: تحکیم و تثبیت جایگاه نهادی پژوهشکده در ساختار دانشگاه متضمن تصویب چارت پژوهشکده، جذب هیئت علمی پژوهشی تمام وقت یا 50 درصد خدمت موظف پژوهشی، تبدیل موافقت اصولی گروههای پژوهشی به موافقت قطعی، همسانسازی حق مدیریت/ کسری موظفی مدیران مراکز پژوهشی با مدیران آموزشی میباشد.
ایشان از دیگر الزمات کارایی پژوهشکده، به ارتباط نهادی با جامعه، دستگاه های اجرایی و بخش خصوصی اشاره نمود و در این خصوص به ارائه آماری از طرحهای درون سازمانی و برون سازمانی پژوهشکده، تفاهمنامههای منعقد شده، چاپ کتاب و مقالات و ... در پژوهشکده کُردستان شناسی دانشگاه کُردستان پرداخت و عنوان کرد: طرحهای درون سازمانی این پژوهشکده 22 طرح است که 50 درصد آن توسط پژوهشگران خارج از دانشگاه به انجام رسیده است و سهم اعضای گروه پژوهشی زبان شناسی و ادبیات کُردی 8طرح، و گروه پژوهشی تاریخ و فرهنگ کردستان 3طرح میباشد. ایشان همچنین طرحهای برون سازمانی پژوهشکده را 20 طرح عنوان کرد که 15طرح(75درصد) آن توسط اعضای گروه زبان شناسی و ادبیات و کُردی(5طرح)، گروه تاریخ و فرهنگ(1طرح)، و گروه مطالعات راهبردی(9 طرح) به انجام رسیده است و بر این اساس، تقویت ارتباط نهادی پژوهشکده با دستگاههای اجرایی در قالب افزایش طرحهای پژوهشی برون سازمانی، ارائه خدمات مشاورهای و آموزشی، تدوین اسناد راهبردی و سیاستگذاری و کاربست دستاوردهای پژوهشی پژوهشکده را در برنامه استراتژیک پژوهشکده خاطر نشان نمود. قادرزاده، از دیگر الزامات کارانمودن پژوهشکده کُردستان شناسی، مرجعیت اجتماعی از طریق ایفای مسئولیت اجتماعی عنوان کرد. ایشان گفتند که تا الان این پژوهشکده توانسته است با برگزاری 7بزرگداشت، 10کنفرانس علمی، 38 نشست تخصصی، چاپ 50 عنوان کتاب، انتشار اولین فصلنامه علمی مصوب در ایران با عنوان «پژوهشنامه ادبیات کردی»، با اقبال و پذیرش مشاهیر و عامه مردم روبرو بوده و سرمایه اجتماعی قابل اتکایی برای دانشگاه تولید نموده است.
قادرزاده، فعال نمودن گروههای پژوهشی را از دیگر الزمات مهم در کارایی و اثربخشی پژوهشکده نام برد و در این راستا بر ضرورت مشارکت اعضای گروههای پژوهشی در سیاستگذاریهای پژوهشکده، برگزاری مداوم جلسات گروه های پژوهشی، و مشخص نمودن سهم گروههای پژوهشی از بودجه پژوهشکده تأکید نمود.
رئیس پژوهشکده کُردستان شناسی در ادامه سخنان خود با اشاره به سیر تکوین پژوهشکده کُردستان شناسی و الزامات تثبیت پژوهشکده کُردستان شناسی و ارتقاء آن بیان کرد: برای تثبیت نظام اداری و جایگاه سازمانی پژوهشکده کُردستانشناسی، برنامه استراتژیک پژوهشکده در دو سال اخیر تدوین شده است؛ همچنین اخذ موافقت قطعی گروههای پژوهشی تاریخ و قرهنگ کردستان و مطالعات راهبردی در دستور کار پژوهشکده قرار گرفته است.
دکترقادرزاده در پایان سخنان خود، به شرح برنامههای آتی پژوهشکده پرداخت که عبارتند از: تعیین تکلیف ساختمان پژوهشکده، تملیک زمین در شهر مریوان به منظور احداث مرکز پژوهشی مطالعات محیطی دریاچه زریبار، حفظ و مرمت عمارت مصری و تبدیل آن به موزه و نمایشگاه، مشارکت در محافل علمی و اجتماعی با رویکرد ارائه دستاوردها، دستیابی به فعالیتهای علمی و پژوهشی باکیفیت و اثربخش، کسب اعتبار علمی بین المللی از طریق برگزاری همایشهای ملی و بین المللی و تشکیل دبیرخانه کنفرانس-ها، همچنین تاسیس و بنیانگذاری جوائز پژوهشکده کُردستان شناسی من جمله جایزه سالانه ماموستا هژار و ایجاد مرکز زبانی گویشهای کُردی، مرکز مطالعات فولکلوریک کُردی،مرکز مطالعات تاریخ شفاهی، و مرکز مطالعات دانشها و کسبوکارهای بومی را از برنامههای مورد توجه در برنامه استراتژیک پژوهشکده عنوان نمود.
برگزاری نشستهای تخصصی گروه مطالعات راهبردی پژوهشکده کُردستان شناسی، تاثیر مهم و مثبتی را در ایفای نقش گروه برجای گذاشت.
دکتر حسین دانشمهر دیگر سخنران نشست، به عنوان مدیرگروه پیشین گروه پژوهشی مطالعات راهبردی پژوهشکده کُردستان شناسی، با ارائه آماری کلی از کارها و فعالیتهای صورت گرفته در این گروه پژوهشی گفت: گروه پژوهشی مطالعات راهبردی علاوه بر مجری طرحهای پژوهشی، برگزاری چندین نشست تخصصی و سخنرانی و نقد کتاب را در کارنامه خود ثبت نموده است.
دکتر دانشمهر در ادامه طرح کولبری را از دستاوردهای مهم ملی و استانی خواند و افزود: بعد از اعلام فراخوان طرح کولبری در سطح ملی، حدود 22 پروپوزال به پژوهشکده ارسال شد که از این تعداد 12 طرح از آنها تصویب و 3 طرح به مرحله عقد قرارداد رسید و در سال 1399 هم به پایان رسید. در همین رابطه افزودند: در حال حاضر 12 پروپوزال در رابطه با کولبری داریم که لازم است طرحها تقویت شوند و به مرحله اجرا رسند.
دکتر دانشمهر طرح توسعه اقتصادی و اشتغالزایی روستایی در استان کُردستان را از دستاوردهای مهم قلمداد کردند و عنوان کردند: طرح توسعه اقتصادی و اشتغالزایی روستایی در استان کُردستان، از دیگر طرحهای مهم گروه پژوهشی مطالعات راهبردی پژوهشکده کُردستان شناسی دانشگاه کُردستان بوده که این طرح مابین معاونت پژوهشی دانشگاه کُردستان و سازمان مدیریت و بودجه و برنامه ریزی استانداری کُردستان منعقد گردیده است. وی همچنین افزود: در حال حاضر این طرح در تمام شهرستانهای استان در حال اجراست و در آیندهای نزدیک بازخوردهای مثبت آن را خواهیم شنید.
گروه پژوهشی مطالعات محیطی دریاچه زریبار، با در دستورکار گرفتن چند طرح مهم، قدمهای خوبی را در آیندهای نزدیک بر خواهد داشت.
دکتر کبودوندپور مدیر گروه مطالعات محیطی دریاچه زریبار، به عنوان سخنران دیگر برنامه به شرح برنامهها و اقدامات صورت گرفته در این گروه پرداخت و گفت: گروه مطالعات محیطی دریاچه زریبار در سال 1398 آغاز به کار کرده است که متشکل از 4 کارگروه تخصصی و 24عضو هیئت علمی از دانشگاه کُردستان است که به صورت پاره وقت در این گروه مشغول به کارند.
کبودوندپور خبر از اخذ چند طرح مهم برای گروه پژوهشی مطالعات محیطی دریاچه زریبار داد و گفت: این گروه پژوهشی با همکاری ریاست دانشگاه، معاونت پژوهشی و ریاست پژوهشکده کُردستانشناسی، توانسته است چند طرح مهم را در همین راستا اخذ کند و امیدواریم که بتوانیم زریبار را به عنوان اکوسیستم آبی منحصربفرد در کشور و دنیا بشناسانیم. در پایان ایشان اهداف و برنامههای آتی این گروه را شرح داد و گفت: در آینده و در سطوح ملی و بین الملی برنامه و پروژههایی تبیین شده است که در آیندهای نزدیک اعلام خواهد شد.
برگزاری کارگاهها و نشستهای تخصصی گروه زبانشنانسی و ادبیات کُردی پژوهشکده کُردستان شناسی، از دستاوردهای مهم این گروه در دو سال اخیر است.
دکتر زانیار نقشبندی دیگر سخنران برنامه و مدیرگروه زبانشناسی و ادبیات کُردی پژوهشکده کُردستانشناسی در ابتدای سخنان خود به معرفی گروه پژوهشی زبانشناسی و ادبیات کُردی پژوهشکده پرداخت. ایشان با عنوان و تشریح کارگروههای این گروه پژوهشی برای حضار گفت: کارگروه قصههای عامیانه کُردی، کارگروه استاندارسازی خط بریل کُردی و کارگروه زبانشناسی از کارگروههای ایجاد شده در این پژوهشکده هستند که لازم است کارگروههای بیشتری تعریف و به سوی تخصصیتر شدن حرکت کنند.
نقشبندی از دستاوردهای مهم گروه پژوهشی زبان شناسی و ادبیات کُردی را برگزاری کارگاهها و نشست-های تخصصی عنوان کرد و گفت: برگزاری کارگاه مقدماتی آموزش آنلاین رسم الخط کُردی، برگزاری کارگاه آموزش آنلاین دستور زبان کُردی، برگزاری نشست ردهشناسی زبانهای ایرانی، نشست نقد و بررسی کتاب و برگزاری سلسله وبینارهای تخصصی به سه زبان کُردی، فارسی و انگلیسی، از نمونههای موفق دستاوردهای این گروه در دوسال گذشته است.
جایگاه پژوهشکده کُردستان شناسی در منطقه، از وجه اجتماعی و علمی خوبی برخوردار است که لازم است تقویت شود.
دکتر هوشمند علیزاده، از اعضاء پژوهشی گروه تاریخ و فرهنگ پژوهشکده کُردستان شناسی به عنوان دیگر سخنران نشست، جایگاه و سطح پژوهشکده کُردستان شناسی را در منطقه مهم ارزیابی کرد و گفت: پژوهشکده کُردستان شناسی تا به الان توانسته است که در راستای خوبی حرکت کند نیاز است که جایگاه و اهداف آن در منطقه به خوبی تقویت شود.
علیزاده در ادامه گفت: متمرکز شدن بر روی شاخصهای ارزیابی مراکز پژوهشی که بر روی پژوهشکده و اعتبارش تاثیرگذار است، از اهداف مهمی است که باید به آن توجه زیادی شود؛ چون می توان بر اساس آن شاخصها برنامهریزی شود.
دکتر لقمان قهرمانی ازحاضرین نشست پژوهشکده را به عنوان پتانسیل مهمی در دانشگاه ارزیابی کرد که لازم است شرایط این مهم را به خوبی فراهم کنیم؛ در ضمن نباید تنها به دانشگاه متکی بود و لازم است که با استفاده از برنامه هدفمند، یا تعریف طرحها و راهکارهای مناسب و درخور پژوهشکده به اهداف والای آن برسیم.
وجود برنامهای مُدّون و استراتژیک که همه جانبه باشد، از ضروریات است و لازم است که تقویت شود.
دکتر رحمت صادقی، ریاست دانشگاه کُردستان از دیگرین حضار این نشست بود که سخنانی ایراد نمودند. دکتر صادقی در مورد جایگاه پژوهشکده کُردستان شناسی گفت: پژوهشکده یکی از مراکز حساس و مهمی است که توانسته اعتبار زیادی را برای دانشگاه کُردستان به ارمغان بیاورد که خوشبختانه دارد به مسیری می رود که آینده درخشانتری دارد، جا دارد که ما هم تمام توان خود را به کار گیریم و از هیچ گونه کمک مالی و معنوی دریغ نکنیم.
دکتر صادقی همچنین افزود: وجود برنامهای مُدّون و استراتژیک که همه جانبه باشد، از ضروریات است و لازم است که تقویت شود تا به اهدافمان در پژوهشکده برسیم.
صادقی در پایان سخنان خود گفت: ایجاد ردیف بودجه مشخص برای پژوهشکده، استفاده از ظرفیت خیرین و منابع دیگر، انتشار مجلات بیشتر در پژوهشکده، از راهکارهایی است که در صورت انجام دادن آن، می توان راه پژوهشکده را در این مسیر هموارتر کرد.
استفاده و اخذ طرحهای خارج از دانشگاه کُردستان، می تواند پژوهشکده را در ابعاد ملی و بین المللی
تقویت نماید.
سخنران دیگر برنامه دکتر کیومرث کرمی معاونت پژوهشی دانشگاه کُردستان به طرحهایی اشاره کرد که می توان از خارج از دانشگاه برای پژوهشکده اخذ کرد و گفت: لازم است که پژوهشکده کُردستانشناسی بتواند از خارج از دانشگاه طرحهایی را اخذ کند و بتواند در ابعاد ملی و بین المللی خود را تقویت کند و همچنین تقویت اطلاعرسانی برنامهها و همایش و سمینارهای پژوهشکده کُردستانشناسی در سطح ملی و بین المللی، از ضروریات دیگری است که لازم است مدنظر قرار گرفته شود.
دکتر کرمی با اشاره به حمایتهای صورت گرفته معاونت پژوهشی دانشگاه کُردستان گفت: معاونت پژوهشی دانشگاه کُردستان، همواره خود را حامی پژوهشکده می داند و مفتخریم که بتوانیم در این مسیر اقدامی شایان برداریم. پرداخت حق داوری و نمایهسازی مجله ادبیات کُردی پژوهشکده، حمایت از پژوهشگران داخلی دانشگاه کُردستان، تشویق و حمایت اساتید دانشگاه برای پروژه و طرحهای خود در پژوهشکده، حمایت از کتابهای تایید شده پژوهشکده کُردستان شناسی و پرداخت هزینههای آن جهت چاپ و نشر و حمایت ویژه از حوزه پیشه کونهکانی شاری سنه، از اقداماتی بوده است که این معاونت در این مسیر انجام داده و انجام خواهد داد.
دکتر کرمی در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد: معاونت پژوهشی تمام تلاش خود در جهت افزایش مجلات علمی پژوهشی در پژوهشکده به کار می بندد و لازم است اقدامات بیشتری در این وادی به انجام رسد.
دکتر بختیار سجادی، جانشین سردبیر پژوهشنامه ادبیات کُردی و عضو پژوهشی گروه زبانشناسی و ادبیات کُردی پژوهشکده، با اشاره به پژوهشنامه گفت: خوشبختانه پژوهشنامه ادبیات کُردی پژوهشکده پس از ارزیابی و رتبەبندی ازسوی وزارت علوم اخیرا نیز توانسته است که وارد هسته نشریات گروه اول یا اصلی مجلات پایگاە استنادی جهان اسلام (ISC ) شود، که این بسیار مسرّت بخش است. سجادی حمایت بیشتر پژوهشکده و معاونت پژوهشی را در مسیر پیشبرد مجله ضرروی دانست و خواستار شد.
پایان جلسه همراه بود با سخنان دکتر بهرام نصرالهی زاده، عضو گروه پژوهشی مطالعات راهبردی در توسعه پایدار کردستان و ریاست برنامه و بودجه استان کُردستان. دکتر نصرالهی زاده در مورد تامین اعتبارات پروژههای پژوهشکده گفت: سازمان مدیریت و برنامه و بودجه استان کُردستان، در زمینه طرح و پروژه-های مهم همکاری خوبی دارد و همواره در این تلاش بودهایم که بتوانیم اعتبارات لازم را برای این طرحها تامین کنیم. ایشان افزودند: طرحهای مهم کلینیک توسعه روستایی و دریاچه زریبار، نمونههایی از این طرحها هستند که در تلاشیم با همکاری همدیگر، آنها را اجرا و خروجی خوبی را از آنها بگیریم.