11 12 2020

کتاب "دستور زبان کُردی" اثر دکتر محمدصدیق مفتی‌زاده توسط پژوهشکده کردستان‌شناسی منتشر شد

کتاب "دستور زبان کُردی" اثر دکتر محمدصدیق مفتی‌زاده توسط پژوهشکده کردستان‌شناسی منتشر شد

کتاب  "دستور زبان کردی" اثر استاد گرانقدر دکتر محمد صدیق مفتی‌زاده، نویسنده و شاعر کُرد است که در چهار بخش تنظیم شده است. در بخش اول کتاب، کلیاتی در دو فصل، درباره زبان کُردی آمده است که فصل اول آن به معرفی زبان کُردی و فصل دوم هم به بررسی الفبای کُردی پرداخته است. بخش دوم شامل ساختمان واژه یا صرف در پنج فصل اسم، مصدر، صفت، فعل و حرف است که مورد بحث قرار گرفته ‌است. بخش سوم آن، ساختمان جمله یا نحو، در دو فصل اجزای تشکیل‌دهنده جمله و اقسام جمله معرفی شده است. بخش چهارم کتاب نیز به بحث درباره نگارش اختصاص دارد که منظور از نگارش، منعکس ساختن مفاهیم درونی در قالب الفاظ جمله است. این بخش نیز در دو فصل انشاء و املاء معرفی شده است. 
دکتر محمدصدیق مفتی‌زاده نویسنده و شاعر، متخلص به محزون در سال 1300 شمسی در روستای دشه در منطقه جوانرود به دنیا آمد. وی تحصیلات ابتدایی خود را در روستاهای دشه، خانه‌گا و شهر سنندج به پایان رسانیده و از سال 1315 شروع به خواندن علوم دینی کرد و در محضر مدرسانی از مناطق مختلف عراق و نیز در مهاباد،  تحصیلاتش را ادامه داد.  از جمله عالمانی که ایشان در محضرشان کسب فیض نموده است عبارتند از: برادرش حاج ملا خالد مفتى، ملا سید عارف، ملا صالح تریفه، سید بابا رسول اباعبیده (شهرزور عراق)، ملا باقر بالك، ملا محمود دره‏تفى، ملا على حمامیان، ملا شیخ برهان (در مكریان)، ملا عارف بانه‏اى، ملا سید على (در پنجوین)، ملا مصطفاى حاج رسول، ملا عبدالله بیژویى (در سلیمانیه)، ملا عزیز شلى خانه‏اى در كركوك، ملا صالح دیبه گه‏یى، ملا ابوبكر افندى اربیل (هەولێر)، ملا عبدالكریم افندى (در رواندوز)، ملا صدیق صدیقى، ملا حسین مجدى (در مهاباد) و برادر دیگرش ملا محمود مفتى كردستان در سنندج. كه سرانجام اجازه‏نامهى خود را نیز از دستان ایشان گرفته است. دکتر مفتی زاده در سال 1323 در وزارت فرهنگ (آموزش و پرورش کنونی ) استخدام شد و درشهرهای مهاباد، خرم‌آباد و تهران تدریس کرده است. در سال 1341 در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران دوره کارشناسی و دکتری را به پایان رسانده و از سال 1349 مدرس زبان و ادبیات کُردی، فارسی و عربی  دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران شدند. وی در سال 1338 سردبیری روزنامه کُردستان را برعهده گرفته است. از جمله آثار دکتر مفتی‌زاده در روزنامه کُردستان می‌توان به گردآوری و تصحیح 250 قطعه از اشعار دست‌نوشته عبدالرحیم مولوی، گردآوری و تصحیح اشعار ولی دیوانه، تحقیقی درباره دیوان ملا پریشان، تصحیح و توضیح  دیوان سید صالح کرماشانی، سلسله مقالاتی درباره دستور زبان کُردی با عنوان " چگونه بنویسیم و بخوانیم" و ...اشاره کرد.  دکتر صدیق مفتی زاده همچنین از سال 1338 تا پاییز 1358 در رادیو کُردی تهران سلسله مقالاتی  را در رابطه با  زبان، ادبیات و تاریخ کُرد منتشر کرده‌ است. 

این کتاب در پاییز 1399 با مقدمه و تحقیق دکتر بهروز چمن‌آرا عضو گروه پژوهشی زبان و ادبیات کُردی پژوهشکده کردستان‌شناسی و هیئت علمی گروه زبان و ادبیات کُردی دانشگاه کردستان، توسط پژوهشکده کردستان‌شناسی چاپ  و منتشر شد.